Ballroom

Ballroom en Latijns - Amerikaans een groter contrast valt bijna niet voor te stellen!

De verschillen zijn dan ook zeker aanwezig en groot te noemen. Zo dien je bij de Latijns – Amerikaanse dansen een behoorlijke afstand tot je partner te bewaren terwijl dit bij de Ballroom dansen niet het geval is. Sterker nog, het hele Ballroom dansen valt of staat met dit gegeven. Een goede leiding, door de man in dit geval, is dan ook een vereiste! Maar  misschien nog wel het allerbelangrijkste, is een goede samenwerking tussen beide partners. Ik zal dit proberen uit te leggen aan de hand van de danshouding in de Ballroom dansen:
 

 


Voordat men begint met het dansen, dient men in danshouding te staan. De heer reikt zijn linkerarm bijna gestrekt uit naar de dame. De dame loopt naar de heer en brengt haar rechterdijbeen tegen het linkerdijbeen van de heer, hierna reikt zij hem haar rechterarm en vouwt zij haar rechterhand in zijn linkerhand.

Vervolgens vouwt de heer zijn rechterarm om de dame heen en legt hij zijn rechterhand op haar linkerschouderblad. Hierna legt de dame haar linkerhand op de rechterschouder van de heer. Waarbij je hier moet zien te voorkomen dat de dame met haar linkerarm leunt op de rechterarm van de heer. Bij Ballroom dansen is een rechte en stabiele houding heel belangrijk, alleen op deze manier kan er sierlijk worden gedanst.

Je zult merken dat bijna alle Ballroom dansen beginnen met Links (voor de heer). Door het contact dat hij heeft met het rechterbeen van zijn dame kan hij precies bepalen hoe groot of hoe klein en snel de pas wordt. Is het Ballroom dansen dan “stijver”? Op een bepaalde manier wel, de heer moet leiding geven en gebruikt hier feitelijk bijna zijn hele lichaam voor. In de Latijns – Amerikaanse dansen staat de meeste spanning op de armen. Je kunt je wel voorstellen dat als jij daar gaat staan zwabberen dit heel verwarrend voor de dame is. Kortom de Ballroom dansen vereisen een “strakke” danshouding ook wel frame genoemd. Dit frame vereist nogal wat spiercontrole zoals je al snel zult merken.