Latijns - Amerikaans

Johnny: Look, spaghetti arms. This is your dance space. I don't go into yours, you don't go into mine. You gotta hold the frame.

 

Wie kent deze uitspraak niet afkomstig uit de film Dirty Dancing (1987)!

 

The Frame… Oftewel de danshouding (ook al besproken bij Ballroom) is zeer belangrijk. Toch is de danshouding losser te noemen. De spanning hier bevindt zich met name in de armen. Dit betekent dat de heer alleen zijn armen kan gebruiken om de dame te leiden.

Een aantal Latijns – Amerikaanse dansen kenmerkt zich tevens door de grote afstand in danshouding tussen de dansers. Oftewel mag je bij Ballroom lekker plakken, bij dansen zoals de Rumba en de Cha cha bewaar je de grootst mogelijke afstand tot elkaar. Daarbij wordt de danshouding als zodanig regelmatig verbroken.

Latijns - Amerikaanse dansen hebben vaak een swingend en sensueel karakter, kortom laat de zomer maar komen. Dit karakter wordt met name bepaald door heupbewegingen (anders als bij Ballroom), de benen, de voeten die op een bepaalde manier geplaatst worden en de armen die de bewegingen sierlijk afronden. Daarbij mogen wij natuurlijk niet de swingende en opzwepende muziek vergeten die kenmerkend is voor deze dansen.

Vergis je niet… Latijns - Amerikaans is in de regel vrij moeilijk omdat zowel de romp, heupen, benen als armen afzonderlijk van elkaar bewogen dienen te worden. Ook hier heb je uiteindelijk dus behoorlijk wat spiercontrole nodig.

Wij leren je in de Ballroom & Latijns - Amerikaanse cursus (uiteindelijk) 5 Latijns – Amerikaanse  dansen.
Te weten:

Cha cha
Rumba
Jive
Samba
Paso Doble

Dansen zoals de Mambo, Salsa en Merengue behoren tot de Zuid - Amerikaanse dansen