Rumba

De Rumba is een vierkwartsmaat en heeft het predicaat dans van de liefde gekregen. Deze naam is gebaseerd op de liefdesperikelen tussen man en vrouw die dans uitbeeldt. Een dans waar het draait om aantrekken en afstoten. De Rumba is een erotische en uitnodigende dans, waarbij de nadruk op de heupbewegingen ligt.

Met de komst van de (Zuid – Afrikaanse) slaven in Amerika, kwam ook de “Rumba”. De slaven bleven, ondanks alle ellende, hun eigen cultuur trouw en dansten het ritme met overgave. Dit is echter niet de Rumba zoals wij hem kennen. De Afrikaanse Rumba is een zeer snelle dans met overdreven heupbewegingen. De man heeft in deze vorm een sensuele maar agressieve houding naar de vrouw, waarbij de vrouw een defensieve houding aanneemt.

Toch is deze Afrikaanse Rumba de grondlegger geweest van de Rumba zoals hij nu is.  Ten tijde van de 2e WO was de Son in Cuba een zeer populaire dans. De SON is gebaseerd op de Afrikaanse Rumba. De Cubanen hebben deze vorm gemoderniseerd en verfijnd.
 
De Latijns – Amerikaanse dansen (met name de Rumba) werden uiteindelijk door de heer Pierre (een van de beste leraren uit Londen) en diens partner mevrouw Lavelle in Europa geïntroduceerd. Het is alleen door hun interpretatie en enthousiasme van deze dans, dat vanaf 1930 de Rumba zijn intrede in Europa doet.

In 1955 zorgt Pierre er uiteindelijk voor dat zijn “Cubaanse” Rumba erkent wordt.

 
http://www.addebruijn.eu//public/music/rumba.mp3

 
http://www.addebruijn.eu//public/music/rumbanl.mp3