Argentijnse tango

Van oorsprong komt de tango uit Spanje en Marokko. Men is van mening dat de Spaanse veroveraars er uiteindelijk voor zorgden dat de tango Argentinië veroverde.

 
Buenos Aires is officieel tot 1816 (onafhankelijkheid werd pas in 1862 erkend door de Spanjaarden) een kolonie van Spanje geweest. Het is moeilijk om van heel Argentinië te spreken aangezien men de Pampa’s nooit helemaal “schoon geveegd” heeft gekregen.  Met de komst van de Spaanse veroveraars kwamen ook de slaven met hun eigen ritmische muziek zoals de Candombe. Al snel versmold de Candombe met de payador (local Argentinië) en zijn gitaarmuziek waardoor vermoedelijk de Milonga ontstond. De Habanera (ook wel bekend als de Andalusiese tango) afkomstig uit Cuba is vrijwel de belangrijkste invloed geweest op de huidige Argentijnse tango.

Zo rond 1880, voornamelijk door immigranten (mannen), groeide de bevolking van Buenos Aires explosief. Iemand heeft ooit eens gezegd dat de verhouding op dat moment 50 mannen op 1 vrouw was.

De immigranten droomden van een beter leven en Argentinië leek hierin het beloofde land. Helaas, Buenos Aires bood niet meer dan eenzaamheid, modderige straten en slechte accommodaties.

De enige handel die letterlijk op bloeide was die van de prostitutie. De manier van overleven! Voor veel mannen was het bezitten van een vrouw die veel geld in een bordeel verdiende een status symbool geworden.

En juist hier in de illegale bordelen in de achterbuurten van Buenos Aires werd de Argentijnse tango populair. De illegale bordelen stonden dan ook al snel bekend als Academies de Dance. De dans moest simpel zijn, zodat wanneer de politie een inval deed het leek alsof er daadwerkelijk dansles werd gegeven. De hogere klasse van Buenos Aires veroordeelde de Argentijnse tango als zijnde een ordinaire en vulgaire straatdans.

Begin 20e eeuw waait de Argentijnse tango over naar Europa. Alhoewel het Europese publiek de dans omhelst wordt hij al snel verboden door de Paus en diverse Staatshoofden. Ondanks dit verbod is de Argentijnse tango immens populair!

De Argentijnse tango heeft nogal wat “tegenwerking” gekend, des al niet te min behoort hij nog steeds tot een van de bekendste en populairste dansen.


 

 
http://www.addebruijn.eu//public/music/argentijnsetango.mp3

Er is momenteel nog geen nederlands geluidsfragment beschikbaar van deze dans.