Mambo

Mambo

De Mambo is een Cubaanse dans en muziekvorm. De dans behoort tot de Zuid - Amerikaanse dansen en is ontwikkeld in Cuba met als verre voorouder de oorspronkelijke rumba. 


De naam komt van een gelijknamig muziekstuk gecomponeerd door Orkestes en Cachao López, zo rond 1938, en is tevens de naam van een Haïtische Voodoo priesteres. Het muziekstuk was een danzon waarin verscheidene ritmes uit Afrikaanse volksdansen werden gecombineerd.

De ontwikkeling van de Mambo en andere Cubaanse muziek valt vooral te danken aan de blinde orkestleider Arsenio Rodriguez. Hij verbreedde de ritmische sectie van de traditionele Cubaanse conjunto en voegde er meer koperinstrumenten aan toe. Zijn arrangementen tonen ook een duidelijke invloed van de Amerikaanse big band swing waardoor de muziek internationaal populair werd.

De dans is ritmisch gelijk aan de langzamere Bolero, maar heeft complexere danspatronen en is een vrij snelle dans.  De Mambo heeft een vierkwartsmaatvoering. In de basispas begint de heer met de linkervoet vooruit, dan wordt het gewicht teruggebracht op de rechtervoet, op tel drie wordt de linkervoet zijwaarts geplaatst. Deze laatste pas wordt echter trager gedanst zodat er op vier geen pas komt. Zoals in vele Latijns - Amerikaanse dansen moeten de heupen ritmisch bewegen. De Mambo wordt soms ook wel  op de 2e tel van de muziek gedanst net zoals men dat bij sommige Salsa vormen doet.

Zo rond de jaren 80 van de 20e eeuw was de Mambo mateloos populair dit was mede te danken aan de film Dirty Dancing.

 

 
http://www.addebruijn.eu//public/music/mambo.mp3

Er is momenteel nog geen nederlands geluidsfragment beschikbaar van deze dans.