Merengue

De Merengue is een dans die vrij dicht tegen elkaar aan gedanst wordt. Een dans die zich met name kenmerkt door snelle voetbewegingen en sensuele heupbewegingen. Dit is de Merengue zoals wij hem vandaag de dag kennen. Van origine was het echter een hele andere dans.

De Merengue is de nationale dans van de Dominicaanse Republiek en kent 2 verhaallijnen die de slepende voetbewegingen verklaren. Het eerste verhaal heeft betrekking op de slaven. De slaven die suiker sneden zaten aan elkaar geketend en werden daardoor gedwongen 1 been achter zich aan te slepen. Het tweede verhaal gaat over een volksheld die gewond raakte tijdens een van de vele revoluties die plaats hadden op de Dominicaanse Republiek. De volksheld raakte gewond aan zijn been. Na zijn terugkomst gaf de bevolking ter ere van hem een groot feest. Uit respect en medeleven danste men al hinkend en met een slepend been.

De Merengue is een dans die op vele muzieksoorten gedanst word. Een dans die van oorsprong een kringdans was waarbij de mannen en vrouwen elkaar op een armlengte afstand hielden, bijna niet te vergelijken met de Merengue van vandaag de dag. De huidige Merengue past goed in drukke danszalen vanwege de kleine snelle passen en de compacte (close) danshouding.

 

 
http://www.addebruijn.eu//public/music/merengue.mp3

Er is momenteel nog geen nederlands geluidsfragment beschikbaar van deze dans.